Românii, disperați să se angajeze după izolare: ce s-a întâmplat pe cel mai mare site de locuri de muncă

de: Alexandru Puiu
26 05. 2020

În contextul în care s-au relaxat restricțiile de circulație după pandemie, un număr semnificativ de români își caută de lucru, iar statisticile sunt uimitoare.

În România, eJobs este cea mai mare platformă online cu locuri de muncă. Din păcate, la ora actuală, sunt disponibile aproximativ 17.000 poziții pe teritoriul țării, dar și în străinătate. Pentru aceste poziții, s-au înscris peste un milion de oameni, doar în ultima lună.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, creșterea numărului de înscrieri este de aproximativ 80%. În 2019, în cel de-al doilea trimestru, discutam de aproximativ 570.000 de români care își căutau un job pe platforma online. Acum, valoarea cu pricina a sărit la un milion.

Defalcând valoarea astronomică pe perioade, este clar că a fost drastic influențată de pandemie și perioada stării de urgență. Numai în perioada 1-15 mai, au fost înregistrate aproximativ 650.000 de aplicări pentru joburile disponibile pe eJobs.ro. Cele mai multe aplicări au fost efectuate în comerț (200.000), acesta fiind urmat de IT/Telecom/Call Center (100.000). Cele mai puține căutări s-au efectuat în domenii precum mediu, naval, aeronautică, pază și drept. Ca referință, aproximativ 150.000 dintre cei care au căutat să se angajeze sunt tineri între 18 și 24 de ani.

”Această criză i-a făcut pe candidați să fie mult mai atenți la ce se întâmplă pe piața muncii. Unii pentru că vor să fie pregătiți pentru orice eventualitate, iar alții pentru că s-au trezit în situația de a rămâne fără job, chiar și de pe o zi pe alta. Să nu uităm căsunt aproape 400.000 de contracte de muncă încetate și peste 600.000 suspendate. Deci, oamenii au nevoie de joburi, iar asta s-a văzut în comportamentul lor din ultima lună, pe platformă.”, a atras atenția Bogdan Badea, directorul executiv al eJobs România.

Dacă ar fi să desprinzi un trend din preferințele celor care își caută de lucru, sunt vizate mai ales sectoarele care vor rămâne în picioare, în cazul unei alte perioada dezastruoase precum pandemia. Chiar dacă este imposibil să prezici ce se va întâmpla pe viitor, este clar că oamenii își doresc un pic mai multă stabilitate.